Sunday, September 18, 2011

Festivalilehes viimasel päeval ilmunud kolumn

Margus Kasterpalu intervjuu eilses festivalilehes tekitas küsimusi. Kellele on mõeldud see festival? Festival, mis esindab eesti kutselist teatrit - selle nii institutsionaliseeritud kui institutsionaliseerimata kujul. Mis, kui seda ei korraldaks SA Eesti Teatri Festival, tekiks varem või hiljem kuskil mujal ikkagi. Sest meie ei saa ilma oma, eesti teatrifestivalita teps mitte.

Kas eesti teatrifestival on mõeldud näitlejatele, lavastajatele, dramaturgidele, teatrikriitikutele? Umbes et tuleme kokku ja vaatame üksteise tegemised üle. Mul on pikem kui sul! Oi, mis teil siin on?! Pärast võtame koos viina, sööme pekki ja ei pea pikka viha. Jne.

Või on tegemist kommertslikumat laadi ettevõtmisega, mis eesti tarbijat kohaliku kultuuritööstuse produktidele lähemale peab tooma. Noh nagu kaubamess või midagi. Millisel juhul see festival on mõeldud esmajoones keskmisele teatrikülastajale, omab piletitulu ja teda saab hinnata rentaabluse seisukohalt.

Festivali etenduspaikades tunglev, piletitega relvastatud rahvamass osutab viimsele võimalusele ja festivali klubi ning ajalehe olemasolu jällegi viitab esimesele. Etenduste sabades seisavad näitlejad, kaelakaardid kaelas ja vaatavad kuidas piletitega inimesed saali sisenevad. Siin võib teatrit kaeda läbi tuhandete lukuaukude neljandas seinas. Ilus ilmarahvas maailma veeren, ilus, ilus, ilus on see ilmaelu.

No comments:

Post a Comment